Recept na cuketové lasagne

Ingredience na cuketové lasagne

  • 700g cukety

  • balení lasagne

  • 300 ml zeleninového vývaru

  • 100g eidamu nebo jiného tvrdého sýra

  • sušená rajčata

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 250 ml mléka

  • kousek másla

  • lžíce hladké mouky

  • muškátový oříšek

  • sůl

  • mletý pepř

 

Postup přípravy receptu na cuketové lasagne

 

Cuketu umyjeme a podélně rozkrojíme. Vnitřek cukety vydlabeme a zbytek nakrájejte na střední kostičky. Sušena rajčata vyndáme z oleje, necháme odkapat  a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.

 

Do pánve dáme trochu olivového oleje a krátce na oleji osmahneme kousky cukety, rajčata, cibuli a česnek. Přidáme 200 ml zeleninového vývaru, přivedeme k varu a poté vše vaříme ještě asi pět minut. Podle chuti osolíme a opepříme.

 

Dáme předehřát troubu na 200 °C a dáme také vařit lasagne do osolené vody asi na 5 minut.

 

Mezitím si připravíme bešamel. Bešamelovou omáčku připravíme tak, že zpěníme v hrnci máslo, přidáme hladkou mouku, a do této jíšky přidáváme postupně mléko. Za občasného míchání 10 minut vaříme a na závěr osolíme a opepříme dle chuti a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.

 

Když máme troubu předehřátou na požadovanou teplotu, tak máslem vymažeme zapékací mísu. Předvařené lasagne spolu s cuketovou směsí střídavě skládáme do zapékací mísy tak, aby poslední vrstvu tvořila vrstva lasagní.

 

Vše zalijeme zbylým vývarem, bešamelem a na závěr posypejte sýrem a pečeme asi 20 minut než budou lasagne měkké. Přejeme dobrou chuť.