Recept na rajčatové lasagne se šunkou   

Lasagne s rajčaty a šunkou

Ingredience na rajčatové lasagne se šunkou

  • balíček lasagní
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 100 g cibule
  • 3 rajčata
  • 50g goudy
  • 400g šunky
  • 250g eidamu
  • 1 svazek polévkové zeleniny
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce oleje
  • 50g hladké mouky
  • 60g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 750ml mléka
  • sůl a pepř

Postup přípravy rajčatových lasagní se šunkou

Rajčata z konzervy scedíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek i kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, 2 -3 nakrájíme na plátky a zbytek spaříme, oloupeme, zbavíme dužniny a nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme a goudu smícháme s 200 gramy eidamu. Zapékací misku nebo formu vymažeme. Lasagne připravíme podle návodu na obalu.

 

Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Vmícháme pokrájená rajčata a kořenovou zeleniny a společně vše dusíme, než vznikne hustá omáčka. Tu podle chuti osolíme a opepříme.

 

Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání do ní přiléváme mléko. Pak ji provaříme a podle chuti osolíme a opepříme a dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Předehřejeme troubu na 190 °C.

 

Do formy vložíme plátky lasagní, pokryjeme plátky šunky, sýrem a střídavě vrstvy zaléváme oběma omáčkami. Zakryjeme vrstvou lasagní a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Formu vložíme do trouby a zapékáme 20 - 30 minut.

 

Nakonec lasagne obložíme plátky rajčat, posypeme je zbylými 20 gramy eidamu a zapékáme dalších 10 minut.