Recept na rajčatové lasagne se šunkou
Ingredience na rajčatové lasagne se šunkou
- balíček lasagní
- 1 konzerva krájených rajčat
- 100 g cibule
- 3 rajčata
- 50g goudy
- 400g šunky
- 250g eidamu
- 1 svazek polévkové zeleniny
- muškátový oříšek
- 2 lžíce oleje
- 50g hladké mouky
- 60g másla
- 1 stroužek česneku
- 750ml mléka
- sůl a pepř
Postup přípravy rajčatových lasagní se šunkou
Rajčata z konzervy scedíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek i kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, 2 -3 nakrájíme na plátky a zbytek spaříme, oloupeme, zbavíme dužniny a nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme a goudu smícháme s 200 gramy eidamu. Zapékací misku nebo formu vymažeme. Lasagne připravíme podle návodu na obalu.
Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Vmícháme pokrájená rajčata a kořenovou zeleniny a společně vše dusíme, než vznikne hustá omáčka. Tu podle chuti osolíme a opepříme.
Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání do ní přiléváme mléko. Pak ji provaříme a podle chuti osolíme a opepříme a dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Předehřejeme troubu na 190 °C.
Do formy vložíme plátky lasagní, pokryjeme plátky šunky, sýrem a střídavě vrstvy zaléváme oběma omáčkami. Zakryjeme vrstvou lasagní a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Formu vložíme do trouby a zapékáme 20 - 30 minut.
Nakonec lasagne obložíme plátky rajčat, posypeme je zbylými 20 gramy eidamu a zapékáme dalších 10 minut.